Wie is Funda

Translate

english

Funda Mujde

Funda Müjde is een veelzijdige cabaretière, actrice, columniste en presentatrice. Ze is alert, spontaan, eigenzinnig en actueel. In 2007 raakte Funda betrokken bij een ernstig verkeersongeluk. Sindsdien is ze veroordeelt tot het gebruik van een rolstoel. Dat heeft haar niet belemmerd om haar activiteiten met tomeloze energie en inzet direct weer op te pakken. Acht weken na het ongeval schreef zij alweer haar column ‘Funda!’ in De Telegraaf. Tot augustus 2012 schreef zij twaalf en een half jaar lang, elke vrijdag een eigenzinnige column voor dit landelijke dagblad. Nog steeds schrijft zij regelmatig columns in week- en maandbladen, in het relatiemagazine van PANTAR en treedt zij op met spoken columns op bijeenkomsten en in tv – en radio programma’s. Een selectie van haar columns verscheen in boekvorm; ‘Algemeen Beschaafd Turks’. Zij leverde een bijdrage aan het boek ‘Licht en schaduw’ en de ‘Gesluierde Monologen’.

Funda schrijft, acteert en presenteert zoals zij is, met een eigen kijk op politieke en maatschappelijke thema’s, soms provocerend, altijd met humor, zelfspot en energie. Haar kracht en doorzettingsvermogen zijn anderen tot voorbeeld. Omgekeerd krijgt Funda haar kracht uit het enthousiasme en de complimenten van haar publiek en lezers.

Funda ervaart een interessant fenomeen: “Veel mensen hebben verborgen gebreken. Ongevraagd worden die met mij gedeeld. Wel zo makkelijk, open en kwetsbaar. Alle poeha wordt overgeslagen. Maskers vallen af. Je komt direct tot de kern. Contact in een snelkookpan.”

Funda werd bij het grote publiek bekend door haar bekroonde hoofdrol in de film ‘Julia’s geheim’, maar ook door rollen in televisieseries zoals ‘Vrouwenvleugel’, ‘Medisch Centrum West’, ‘Zeg ‘ns Aaa’, ‘Hallo Holland’ en meest recent ‘Goede Tijden Slechte Tijden’.

Ze besloot haar beperking met enorme levenskracht te lijf te gaan en fietste in 89 dagen 3800 kilometer met een handbike van Amsterdam naar Istanbul. Deze waanzinnige sportieve prestatie was een van de aanleidingen om een tweede boek te schrijven, ‘Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom’, welke succesvol werd ontvangen.

Afgelopen seizoen (2016/2017) keerde Funda terug naar een van haar grote liefdes: Het theater. In ‘Funda Draait Door’ bespreekt de actrice, cabaretière en columniste de reis van haar leven. Over lopen en fietsen. Over bergen en dalen, doorgaan of stoppen. Over familie en hypocrisie. Over zelfkennis, denken in onmogelijkheden en het nu doen in plaats van later. Geen ‘stel dat’ en ‘als dan’. Leve het Funda-Mentalisme! Ook met haar voorstelling verlegt Funda grenzen, want onlangs speelde ze ‘Funda Draait Door’ in Macedonië en later dit jaar mag ook Oekraïne zich opmaken voor een bezoek. Dit najaar is de voorstelling opnieuw in Nederland te zien en vervolgt Funda haar reis langs de theaterzalen.

Uit alles wat Funda Müjde aanpakt spreekt haar maatschappelijke betrokkenheid. Vanaf haar zevende jaar woont zij in Nederland, maar haar achtergrond in Turkije zal zij nooit vergeten. Funda: “Ik hou van Turkije, maar als invalide ben je beter af in (het vlakke) Nederland.”

Het woord Müjde betekent in het Turks goed nieuws.