Verleiden tot of dwingen om te sporten en te bewegen?

Verleiden tot of dwingen om te sporten en te bewegen?

Funda verzorgt de slotpresentatie op de Ontmoetingsdag  van Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen op 6 november 2012 in CineMec EDE. Het thema van de dag is,“verleiden of verplichten”. Doe je dat als Casanova of als Kenau? Hoe kun je anderen verleiden om in beweging te komen? Of moet het maar eens uit zijn met dat ‘pamperen’ en moeten we meer verplichten?  Het  programma ziet er verleidelijk uit. Funda weet nog niet precies welke kant het opgaat met verleiden of verplichten.

casanova of kenau Desgevraagd zegt zij meer van de verleiding te zijn, dan van het verplichten.  “Om te bewegen, sporten, gezond te leven heb ik mijn leven er aan gewijd om mijzelf te verleiden. De concrete beloning lag in mijn fantasie voor het grijpen: mooi, strak en slank en daardoor geliefd en succesvol. Er was altijd wel een oorzaak aan te wijzen waardoor mijn met veel enthousiasme ingezette bewegingsactiviteiten verwaterden. Als het niet de druk, stress en spanningen op het werk waren, dan gaf het huwelijk of de relatie wel aanleiding om het bijltje er bij neer te gooien. Onder het motto, ‘ach je leeft maar één keer’. Meer eten en drinken als beloning maar helaas behoor ik tot de categorie die ook meer eet en drinkt als troost. Oké als ik niet altijd kan matigen met eten dan maar meer bewegen en sporten. Ook de trap nemen, fietsen waar het kan, sportieve vakanties, de Dam-tot-Damloop lopen en bij blessures niet meer lange pauzes nemen maar dan maar lange wandelingen maken. Het grootste gevaar zijn wij zelf. En laten we eerlijk zijn: aan verleiding geen gebrek. Oh wat zijn we snel verleid om al die dingen te doen die precies het tegenovergestelde zijn van ‘gezond’ eten en bewegen. En wat een misvatting dat gezond eten en meer bewegen minder leuk zouden zijn. Het is verslavend als je het eenmaal ontdekt. En geloof het of niet ik had het net een aantal jaartjes ontdekt toen ik na een ongeluk in een rolstoel belandde. Voor een veertiger was ik best sportief. Ik had skeelers, een racefiets, liep hard of wandelde, zwom en stond in de winter op skies.  Zelfs een  parachutesprong heb ik gedaan en paardrijden waar ik kon. Niets fanatiek maar net genoeg om bovengemiddeld te bewegen.”Nu, in een rolstoel mist Funda  bewegen elk moment van de dag. Voor bijna elke vorm van bewegen is zij afhankelijk van hulp en ondersteuning van anderen. Funda: “Ik kan gebruik maken van aangepaste zwemfaciliteiten en fitness- en bewegings centra. Maar vanuit een rolstoel is het een hele onderneming om ergens drie kwartier te kunnen bewegen. Uren bezig zijn om een half uurtje te kunnen bewegen is niet vol te houden als je ook een volwaardig werkend bestaan wil houden of opbouwen. “ 

De meeste mensen zullen liever verleid worden om (meer) te gaan bewegen dan gedwongen. Hoe staat Funda daarin? “Ik denk dat dwang ook kan helpen. Geef mij maar zo’n verleidelijke, goedgebouwde sportinstructeur, die mij met opzwepende muziek en forse stem weet te bewegen om door te gaan met bewegen of er nog net iets meer uit te halen. Ik droom er wel eens van dat ik met dwang verleid wordt tot meer bewegen. Heerlijk.”

Deel Dit

2 comments

  1. Pingback: Verleid! « Creatief in beweging

    1. Irinel

      Naar wat ik begrijp wordt dat sowseio al afgeraden op safari’s- luchtjes in het algemeen.Bij het dragen van de luchtjes komen de dieren dan waarschijnlijk wel op je af en je ziet ze dan misschien ook eerder, maar of je wilt dat de tijger het laatste is wat je in je leven zag?

Comments are closed.