Machtige mannen

Wat is dat toch met die mannen, vooral als het gaat om machtige mannen. Diverse presidenten hebben een scheve schaats gereden, Amerikaanse, Italiaanse en Franse. Ook in een bolwerk als het IMF is de president in opspraak geraakt. Natuurlijk zijn er verschillen, maar kun je je voorstellen dat een machtige vrouw, van ver in de zestig naakt uit de badkamer komt en een kamerheer bespringt, of een stagiair aan een sigaar laat zuigen, of vreemd gaat? Ja dat laatste gebeurt ook bij vrouwen. Maar we kunnen ons toch niet voorstellen dat er dwang gebruikt wordt.

Macht corrumpeert, erotiseert, is aantrekkelijk en is van alle tijden. 

Zijn machtige vrouwen net zo aantrekkelijk voor mannen als andersom? 

Zou dat de reden zijn dat we over vrouwen als Nina ten Brink, Margaret Thatcher, Angela Merkel, of Agnes Jongerius, nooit horen dat zij hun macht misbruikt hebben op seksueel gebied of buitenechtelijke kinderen verwekt hebben.

Uit het jaarverslag van 2010 van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat het overgrote deel van de jonge rechters vrouw is. Van de jonge rechters is nu zelfs minder dan een kwart man. Vrouwe Justitia is tegenwoordig inderdaad een vrouw. Zal dit invloed hebben op de rechtspraak? Ik denk het wel. Leeftijd, geslacht, milieu en ervaring tellen in elke beroepsgroep nu eenmaal mee. Of Vrouwe Justitia een blinddoek op heeft of niet. Uit een eurobarometer-onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat het vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem gedaald is van 64 procent in 2009  naar 51 procent nu. 

Het verslechterde imago heeft overigens niets met de oververtegenwoordiging van vrouwen in  het rechtssysteem te maken. Het overgrote deel van de raadsheren bij De Hoge Raad is immers nog steeds man.

Sadik Harchaoui,  de directeur van het instituut voor de multiculturele samenleving (Forum) is in opspraak geraakt. Zijn jaarsalaris is te hoog en zijn declaraties buitensporig. ?Een rondgang onder het personeel bracht in 2006 al aan het licht dat de macht eenzijdig en volgens informele lijnen was verdeeld, en dat de communicatiewijze van de top demotiverend en niet respectvol was.? 

Naast steunbetuigingen en kritiek op het functioneren van Harchaoui, krijgt hij ook kritiek op de wijze hoe hij met de vrouwelijke personeelsleden van zijn organisatie omgaat. Een aantal medewerkers hebben recent een officiële melding gedaan bij de Arbeidsinspectie van ?meerdere gevallen? van ongepast gedrag door Harchaoui ten opzichte van vrouwelijke collega?s. ?Het gaat om seksuele avances, sms?jes, ongepaste uitnodigingen voor ?werkgerelateerde? etentjes en dienstreizen met hotelovernachtingen.?

Wat mij opvalt is dat mannen in dit soort gevallen ?charmeur? worden genoemd. Hoe zou een vrouw genoemd worden;  verleidster?

Vergelijkbaar met de man die de baas is als de vrouw de bitch is.

Over een jaar of tien zullen we zien hoe de rechterlijke macht zich ontwikkelt . Dan zijn de vrouwen echt de baas.

Deel Dit