Leeftaks

Je bent vrachtwagenchauffeur. Het is een zittend beroep, maar ook hard en eenzaam werken. Een vette bal uit de muur is zo getrokken tijdens het tanken. Nog een snackje,  koffie of cola voor onderweg en kachelen maar. Je bent agent, draait wisselende diensten, je sport veel maar hebt toch last van overgewicht. Niets lekkerder dan met je collega even een shoarma halen tijdens je nachtdienst. Als verpleegkundige altijd die gebaktraktaties overslaan is ook teveel gevraagd. Ach, thuis zou je een borrel nemen met iets hartigs erbij. De Raad voor Volksgezondheid en Zorg  wil de btw voor ongezond voedsel opvoeren naar 19 procent, de zogenoemde vettaks. Niets ervan, is de algemene opinie: “gezond leven is eigen verantwoordelijkheid”.  Toen ik als student geldproblemen had, at ik niet te vet maar teveel koolhydraten.  Een pakje pasta, een uitje, boter, potje tomatensaus en eventueel yoghurt met knoflook en eten maar. Armlastige gezinnen werken heel wat rijst, pasta en brood weg.  Nog een misvatting: gezond leven hangt niet alleen af van geld. Het kost tijd en vereist kennis. Ik leid een zittend bestaan. Hoeveel ik ook sport, het is nooit te vergelijken met mijn lopende medemens. Ik moet het hebben van anders eten.

Wordt de eigen verantwoordelijkheid niet schromelijk overschat? En waarom zien wij alles als overheidsbemoeienis? In Turkije poetsten wij onze tanden niet. Oké we snoepten ook nauwelijks. In Nederland snoepten we dagelijks. Ineens bemoeide de overheid zich gelukkig met ons gebit: ‘Snoep verstandig, eet een appel’. Zeer succesvol campagne, net als de voedingsvoorlichting in de jaren daarna: Nederlandse huisvrouwen zijn wakker geschud en massaal gestopt met het gebruik van een heel pak boter voor de jus.

Vinden we nu elke vorm van voorlichting, ondersteuning of extra taks bemoeienis en privacy schending? De overheid moet zich niet met mij bemoeien, maar mij wel gezond en beter maken als ik ziek word.

Ik pleit voor een positieve leeftaks. Wij nemen onze verantwoordelijkheid door de overheid te dwingen om door te gaan met voorlichting, ondersteuning en campagnes die in deze tijd passen, zwem- en gymles terugbrengen op scholen. Wij gaan akkoord met de vettaks, mits de taks op alles wat gezond is, wordt opgeheven. Niet alleen groente en fruit maar ook zaden, noten, yoghurt, roomboter, olijfolie en verse kruiden. Fastfood, drank, legale drugs en voorbewerkt voedsel met chemische troep héél duur maken. Zo heeft de (rijke) hoogopgeleide echt wat te kiezen en de armlastige ook.

Het geld dat ik de afgelopen weken met mijn wijntjes heb bespaard, staat niet in verhouding wat het gezonde voedsel aan geld en tijd (bereiding) heeft gekost. Zonder de steun van mijn geliefden had mijn ‘eigen verantwoordelijkheid’ het nooit gered.

(Eerder verschenen in de Telegraaf 16 december 2011)

Deel Dit