CBR zakt

Na het ongeluk waren mijn benen uitgeschakeld door een dwarslaesie. Ik kreeg de kans om een rijbewijs te halen voor een aangepaste auto. Ik was heel zenuwachtig. Kan ik het nog en wat als ik bang word achter het stuur of het ongeluk herbeleef?

De koppeling leek me makkelijk. Ik had ervaring met huurauto’s in de VS, meestal een automaat en binnen een dag wist je niet beter. En wat me met de automaat overkwam zou me nu in ieder geval niet meer kunnen gebeuren. In een reflex met mijn voet op zoek naar het koppelingspedaal de rem indrukken.

Uit de rolstoel de auto in was een hele onderneming. Maar hoe moest ik leren met mijn ‘handen te rijden’? De eerste les. Handen op het stuur, dat was makkelijk, behalve dat je met rechts ook gas moet geven en remmen. 

Het is een hele klus om de gashendel naar je toe te trekken. Je knijpt als het ware de hele tijd. Op lange afstanden kan een cruisecontrole, waarbij de snelheid op een bepaalde kilometerstand wordt gefixeerd, soelaas bieden. De remhendel moet je van je af duwen. Wat je decennialang met vier ledematen deed, moet je nu met twee handen voor elkaar krijgen. Sturen, gas geven, remmen, alles tegelijk. Het autorijden was ik niet verleerd maar in 7 lessen die ‘handvaardigheid’ eigen maken was een illusie. Ik was erg zenuwachtig dat ik zou ‘zakken’. Mij werd uitgelegd dat het om een rijtest ging en niet een volledige rij examen zoals voor een nieuw rijbewijs. Ik had immers jarenlange rijervaring.

Net als MS-patiënte Jeanine van Merode. Maar volgens het CBR is zij een gevaar op de weg en moet ze opnieuw een rijtest afleggen. MS is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, een progressieve ziekte. Eis van het CBR klinkt billijk en is voor haar veiligheid en die van de andere weggebruikers. Maar dankzij medicatie kan MS jarenlang gestabiliseerd worden en daarom hoeven MS-patiënten van het Ministerie van Infrastructuur sinds 2010 niet meer standaard een rijtest af te leggen bij verlenging van het rijbewijs. En ondanks verklaringen van vier artsen, de gang naar de rechter, die Jeanine van Merode op alle punten in het gelijk stelt, legt het CBR ook die beslissing naast zich neer.

Onbegrijpelijk.

Onze oudste dochter is rijinstructeur. Na haar diplomering jaren geleden waren de rollen ineens omgedraaid.  Als ze met ons in de auto zat ging ‘die snotneus’ ons even vertellen hoe het moest. Aan chauffeurs met tientallen jaren rijvaardigheid! En alsof dat niet genoeg was onderwierp ze ons ook nog aan een theorie examen. “Weten jullie wat die tekens op de weg betekenen?”

“Weten jullie wat dit nieuwe bord betekent?”

Toen mensen met een ‘vers’ rijbewijs die kennisvragen wel konden beantwoordden schrokken mijn lief en ik ons helemaal een hoedje. We hadden jarenlange rij ervaring maar voor een theorie examen zouden we geheid zakken. CBR zakt voor de behandeling van dit dossier.

(Eerder verschenen in de Telegraaf 13 januari 2012)

Deel Dit

2 comments


  1. Post author
    Funda

    In mijn column zoals deze in de Telegraaf verschenen is heb ik MS omschreven als een progressieve spierziekte, dankzij de reactie van Adri kon ik deze fout hier rechtzetten. MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel.
    Adri schrijft:
    Lees net u verhaal (in de Telegraaf) over de MS patiente , waar het CBR
    weer eens de fout in gaat , en tot mijn grote spijt zie ik opnieuw de opmerking voorbij komen dat MS een progressieve SPIERZIEKTE is !

    Hoe jammer !!
    MS is een aandoening van het centraal zenuwstelsel !

  2. Kasper Srolk

    Dag Funda
    Wist niet wat ik hoorde / las over die rolstoel. Ken je vooral staande. Jé & tja hoe nu vetrdere, dat houd ik nu te meer bij niet uit zielerigheid maar uit inspiratie. (Heb dat niet maar partner iets anders & “zo hebben we allemaal wel eens wat’)
    Kasper.

Comments are closed.