Vrijheid

Is Osama Binladen gepakt dankzij de marteling van een belangrijke gevangene? 

“Nee” verzekert Barack Obama ons. “Ja” zeggen de voorstanders van martelingen zoals de omstreden waterboardingmethode waarbij de gevangene denkt dat hij verdrinkt. Dankzij de marteling van een specifieke gevangene is Osama Binladen volgens hen gepakt. Daarom willen zij bepaalde martelmethodes bij de wet toestaan.

Vrijheid en veiligheid boven alles.

Vrijheid is een subjectief begrip. Waarom bijvoorbeeld de slachtoffers van WOII gedenken als op dit moment duizenden mensen in onvrijheid leven? Discussies over wat we moeten gedenken op 4 mei en wat we moeten vieren op 5 mei helpt ons na te denken over wat wezenlijk telt.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft satellietbeelden van een twintigtal gevangenkampen in Noord Korea en getuigenissen van enkele overlevenden. Het gaat om een groot aantal mensen die gevangen worden gehouden zonder te weten waarom. Ze weten niet of ze ooit weer vrij zullen komen. Ze verrichten dwangarbeid onder mensonterende omstandigheden en alsof dat niet erg genoeg is, lijden ze voortdurend honger. Ze eten alles wat eetbaar, kauwbaar en organisch is. Niet alleen ratten en ander ongedierte maar zelfs de uitwerpselen van die beesten, omdat daar maïs in zit.  Wanneer een lotgenoot sterft zijn ze blij; degene die de dode begraaft krijgt namelijk een extra portie rijst. Het gebeurt nú en we doen niets.

Waarom grijpen we niet in en helpen we deze medemensen niet?

Wij moeten WOII gedenken; ook omdat de mensonterende omstandigheden van miljoenen slachtoffers zijn gedocumenteerd. Het is niet alleen bewijs maar ook kostbare kennis over waar de mens toe in staat is. Niemand weet hoe hij zal handelen onder bepaalde extreme omstandigheden.

Vandaag gedenk ik Pim Fortuyn, die precies negen jaar geleden is vermoord.  Hij geloofde in een vrijer, beter Nederland. Wat hem sierde is dat hij tevens bereid was om terug te komen op een eerder ingenomen standpunt; hij was bereid zich te laten overtuigen. 

De voorstanders van martelingen moeten we overtuigen dat martelen als verhoormethode nooit goed is. Staan voor de vrijheid van iedereen, zelfs die van je vijand, is pas vrijheid. Dit is geen naïviteit maar wel moeilijk.

(Eerder gepubliceerd in de Telegraag d.d. 6 mei 2011)

Deel Dit

1 comment

 1. Walter Hebing

  Hallo mevrouw Müjde.

  Elke dag/avond tijdens het klussen en Emailen luister ik tot elf uur naar Radio vijf. Afgelopen avond luisterde ik weer en dacht wie is toch die Funda die Als gast een jonge Afghaan naast zich heeft zitten die eigentijds kritisch is. maar met een ouderwetse perceptie! Ik ben eens gaan googlen en stuitte op het filmpje van Paul Witte Man, waar je discriminatie aan de orde stelde, ten opzichte van de dubbele nationaliteit!

  Ik vond je wel sterk in je direkte vraag aan een regeringsambtenaar: Ik hou van Nederland dus ook van jou, hou je eigenlijk ook van mij? Hij antwoordde tot twee keer toe ja! Ik vraag me af welk podium van ons huidig menselijk bestaan je daardoor wilt betreden? En die vraag laat zich steeds duidelijker stellen!

  Met dit artikel ga je op het podium van vrijheid staan, ik vond Osama Bin Laden aardig naar de weg van vrijheid timmeren, hij deed de beeldenstorm over die in de veertiende eeuw volop in het Katholiek Europa woedde en het Protestantisme in Europa op de been hielp.

  Zowel de Katholieke als de Protestanten zouden blij moeten zijn geweest met de moed en het denkwerk van Osama Bin Laden, die weliswaar of juist daarom, de daden van Mozes weer een eigentijds gezicht te gaf! De mens is er niet omwille van een beeld van hem, maar omwille van zijn relatie tot alles wat leeft! Aan de andere kant is de Taliban nog rucksichtlozer dan de zwarte kousen kerk in Nederland. Een neus afhakken is iets anders dan een vrouw voor dagen aan een ketting leggen! Het was het nieuws van vandaag, ik heb Dara niets over deze actualiteit horen zeggen. Afhanistan is vandaag uitgeroepen tot het meest vrouw onvriendelijke land ter wereld. Je vergeleek hem vandaag met een hormonen bom! Ik had hem graag wat Kritischer vragen gesteld over zijn ziel. Deze klinkt wel zuiver maar is zijn ziel wel zo zuiver? Het gebeuren op de dag van vandaag is niet te bespreken door de bril van het verleden. maar moet gezien worden door het oog op de toekomst!

  Vandaag heb ik les gegeven aan Licht Verstandelijk Gehandicapten en in deze les zou ik gaan met hun gaan Emailen, ik liet hen Internet Explorer openen en het systeem beheer had de sms pagina als startpagina ingesteld. Ik keek recht in de ogen van Joran van der Sloot, met daarnaast als bijschrift Joran wordt Vader! Een ongelooflijke beleving! Het nieuws van acht uur toonde het Afghaanse meisje Sharbad, met haar alles doordringende ogen, voor een man weer een ongelooflijke ervaring! Op het podium van deze dag: Zegt Dara tegen de telefoon gaste, ik kan je wel iets anders bieden dan … De telefoongaste antwoord daarop: Bedoel je daarmee een goede beurd? Dan lopen ineens allen lijnen door elkaar heen!

  Ik zou gevraagd hebben: Wat verstaat ’n vrouw nou onder een goede beurt, maar waarschijnlijk ga jij ervan uit dat iedereen weet hoe je een vrouw een goede beurt geeft. Mijn tien ouder jarige broer zei vaak als je van het gezanik van je vrouw af wil komen, schenk je ze een kind! En net zo veel tot ze niet meer aan jouw oor zanikt maar aan kinderoortjes! En dat doen vrouwen gedwee! Maar dat is precies, niet de essentie van een vrouw, je kan ze bezighouden met nieuw leven om het oude te vergeten, in Nederland worden kinderen zo opgevoed, eigenlijk op heel de wereld!

  Het levensbewustzijn volgt het kosmisch natuurlijk gebeuren,de mens heeft er voor zich iets tussen in geschapen, wat geen kosmische levensstroming meer is, maar een soort picknick op aarde! Geen wonder dat de meest aards gebonden vrouwen in Nederland aan de ketting gelegd worden en in Afhanistan alleen gesluierd mogen rondlopen!

  Sharbad heeft de ogen van een leeuw! Toevallig zag ik gisteren een uitzending over Sumatra,waar het regenwoud steeds kleiner wordt en leeuwen zelfs mensen verslinden maar niet de bosjes mannen/vrouwen of kinderen, maar de mensen uit de cultuurlijke omgeving! Een meisje van veertien in de Rimboe is rijp om te paren en haar volk te verrijken met nieuw leven! Een meisje van veertien in onze cultuur wat een kind baart, is volgens onze normen bezwaarlijk! Maar dat is drieslachtig! Ik zal het nader toelichten, als je het wenst!

  Vriendelijke Groet
  Walter Hebing

Comments are closed.