Taqqiyya

In een opinieprogramma heb ik het genoegen gehad om kennis te maken met Martin Bosma, de ideoloog van de PVV. Op mijn opmerking dat moslims heel veel van Nederland houden, zei hij, dat hij daar blij mee was. Ik vroeg hem: “Maar houdt u ook van mij?” Hij antwoordde volmondig van mij te houden. Verderop in het programma zei hij geen enkele moslim te vertrouwen. Omdat moslims – ook die zich modern voordoen- ‘spionnen’ kunnen zijn.

Ze doen zich anders voor dan ze zijn, totdat ze toeslaan. Omdat volgens hem de Islam de taqqiyya traditie heeft. Het Arabische woord taqqiyya, wat ‘vrees of verdediging’ betekent geldt in de islamitische traditie van Sjiieten, Ismaëlieten en Druzen als een toegestane gedragsregel om het geloof onder bedreiging of dwang te verbergen. Taqqiyya betekent ‘zich beschermen tegen’. Het leerstuk staat moslims toe om hun geloof te verbergen of te loochenen als ze bedreigd of vervolgd worden. Het woord taqqiyya kende ik niet. Het verschijnsel wel. Mijn familie hangt de alewietische stroming aan. Deze staat bekend als een progressieve stroming binnen de Islam. De soennieten – 80/90 procent van de moslims in Turkije- hadden verstrekkende vooroordelen jegens deze minderheid. In verschillende eeuwen hebben de Alewieten dan ook ernstige vervolging en onderdrukking gekend. Als kind werden wij gemaand niet op te vallen, niet te provoceren en niet over ons geloof te praten. Soennieten vonden (en vinden) Alewieten minder moslims dan zijzelf. Niets nieuws onder de zon. Binnen elke wereldgodsdienst bestaan er aftakkingen en stromingen en de een verkettert de ander en vindt zijn ‘stroming’, het beste. Ook kent elk geloof in zijn historie een periode van onderdrukking; ‘het geloof stil, stiekem, verborgen’ te moeten belijden; altijd ingegeven door de politieke omstandigheden en afhankelijk van de religieuze kleur van de machthebbers.

Martin Bosma, Geert Wilders; de PVV, doen alsof dit verschijnsel alleen inherent is aan de islam en veel erger is: ze leggen de traditie verkeerd uit, verdraaien de betekenis en geven mij een stempel dat ik op voorhand niet te vertrouwen zou zijn! Als er al taqqiyya toegepast wordt in Nederland, zal dat ingegeven worden door angst. Er zijn al (werk)plekken in Nederland waar men niet meer moslim durft te zijn. Ik ben geen belijdend moslim. Oeps! Ben ik mij aan het verdedigen of lieg ik?

De Noorse terrorist Breivik  heeft gebruik gemaakt van het gedachtegoed van onder andere de PVV, Geert Wilders en Martin Bosma. Niet van de parlementaire weg die de PVV voormannen zijn gegaan. Nee, het gedachtegoed! Daarom moet Geert Wilders zich niet alleen uitlaten over hoe walgelijk hij deze daad vindt. Geert Wilders moet zich ook uitlaten over zíjn gedachtegoed en de mogelijke effecten ervan.

Als er rechtvaardigheid in het hart is,

Zal er schoonheid van karakter zijn.

Als er schoonheid in het karakter is,

Zal er harmonie zijn.

Als er harmonie in huis is,

Zal er orde in het land zijn.

Als er orde in het land is,

Zal er vrede in de wereld zijn (Lao-Tse)

(Eerder verschenen in de Telegraaf  29 juli 2011)

Deel Dit

8 comments

 1. peter lenderink

  Zoals zoveel columns, die ik heb gelezen over/tegen de Islam, is dit er ook weer een [1] die van alles probeert goed te praten.[en waarom?]
  1] we worden onderdrukt door….
  2] je schrijft het zo…
  3] de bedoeling is anders…
  4] we zijn zielig.

  Als u nu werkelijk enig greintje zelfrespect heeft, schrijft u gewoon wat u nu eigenlijk wilt.
  a] soennieten zijn kut
  b] ze leven 300 jaar terug.
  c] ze onderdrukken[vermoorden] vrouwen en kinderen, en alles wat leeft eigenlijk
  d] U bent blij dat u in Nederland woont.

  En dan geef ik u dit:
  Wij Nederlanders, vinden Turken beter en leuker dan Noord-Afrikanen, kost u niets , geen dank, graag gedaan. leuk volk en zo

  En zoals u ziet, heb ik niet over Moslim/geen moslim , maar over afkomst.
  Daar zit het hele probleem denk ik.

  Volgens ,wil ik het er met u hebben over, dat u “De gestoorde Noor” Terrorist benoemt.
  Het is natuurlijk helemaal geen Terrorist , maar een gestoorde gek.

  Als laatste vind ik dat u Lao Tse aanhaalt, erg grappig.
  U denkt natuurlijk dat hij het begin was van de Islam , maar niets is minder-waar.

  Inspirations cannot give birth to prophecies; no way can they lead to such future events, As stand witness to the existence of an All-Knowing Supreme God by their realizations.

  Het gaat u goed !
  M.V.G Peter Lenderink

  1. Geert Wilders

   Martin, beste vriend.
   Hoe vaak moet ik jou nu nog uitleggen dat als er contact moet worden gezocht met de media, dat altijd via mij moet gebeuren, zoals alles binnen de PVV. Het feit dat jij media in je pakket hebt, heeft enkel en alleen te maken met het feit dat het zo lullig staat als er geen taak achter je naam staat. Waarom denk je dat ik Willie Dille de portefeuille oorlogsslachtoffers gegeven heb? Niet omdat ze daar zoveel verstand van heeft. Nee puur om aan de buitenwereld te kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk werken voor hun geld (op papier dan welteverstaan.
   Ik heb nog niet zo lang geleden dat probleem met Lucassen gehad, die zijn taak binnen wonen en volkshuisvesting iets verkeerd opnam en nu begin jij weer. Houd dit dan nooit eens op? Knettergek word ik ervan!

 2. Marion Verbraak

  Beste Funda,

  Ik wil je hierbij complimenteren dat je probeert op een gezonde manier te reageren op de hele problematische discussie over de Islam.
  Ik vind dat je volkomen gelijk hebt dat de excessen die zich voor doen binnen het Islamitische geloof zich ook voordoen (en misschien zelfs wel veel vaker) hebben voorgedaan binnen het Christelijke geloof.
  Dat is ook precies waar die gestoorde terroristische gek Breivik naar verwijst
  De Kruisvaarders hebben onnoemelijk veel leed veroorzaakt in de hele wereld, dit om het voor elkaar te krijgen dat de wereld ‘Gechristelijkiseerd’ zou worden.

  Inmiddels is 90% van de wereldbevolking er van overtuigd dat deze manier van opdringen van geloof niet werkt en ook niet juist is.

  DEMOCRATIE is de vlek die zich uitbreid en waar steeds meer mensen van overtuigd raken dat dit de enige weg is om vreedzaam met elkaar te kunnen leven.
  Democratie waarbij geloof en staat gescheiden zijn.
  Democratie waarbij een ieder kan en mag leven zoals hij of zij dat wil en daarbij met rust gelaten wordt zolang ze anderen geen onverdraagzame last bezorgen.
  Democratie waarbij het niet uitmaakt hoe je er uitzien, wat je draagt en van wie je houdt. Van donker tot blond, van minirok tot burka, van hetro tot homo.
  Zolang je hierbij andere mensen niet kwetst of dwingt tot dingen die de ander niet wilt.
  Ben je onherkenbaar voor anderen? Prima, maar dan bij twijfel een legitimatie en indien dit gewenst is, door een persoon van hetzelfde geslacht. Respect telt voor iedere wereldburger.

  Een verbod is net zo slecht als een gebod en heeft niets te maken met democratie of vrijheid.

  Indien mensen onderdrukt worden door hun eigen omgeving, zal daar veel energie in gestopt moeten worden om dit tegen te gaan en verder te voorkomen. Het liefst door die eigen omgeving. Dan zal er ook voor die mensen democratie en vrijheid komen.

  Het opleggen van ideeën staat democratie en vrijheid in de weg.
  Vrijheid betekent dat mensen hun eigen keuzes mogen maken, ook als jij daar anders over denkt.
  Het aanhalen van voorbeelden zou moeten dienen om mensen te laten zien dat het zo niet moet zijn en niet om verdachtmakingen te uiten en alsnog anderen in een kwaad daglicht te stellen.
  Funda, dat je jouw eigen voorbeeld aanhaalt, zou dan ook niet moeten worden afgestraft door opmerkingen dat jij de mensen uit jouw jeugd dus zou moeten haten en nu alsnog beschimpen.
  Iemand die dat schrijft, snapt er helemaal niets van, sorry Peter, maar het getuigt van beschaving en democratisch denken als je deze zaken kunt aanhalen zonder de andere groep te veroordelen en in een kwaad daglicht te stellen.

  Ieder geloof heeft blijkbaar tijd nodig om tot een gematigd denken te komen.
  Binnen heel veel geloven is dit behoorlijk gelukt, maar ook daar zullen altijd extremisten blijven die vinden dat de rest van de wereld hun geloof moet volgen, zo niet……
  Hoe groter de vlek wordt van democratie en echte vrijheid van denken, hoe kleiner de groep extremisten zal worden.
  Dat we af en toe opgeschrikt worden door een dolgedraaide extremist, is niet de eerste keer en zal vrees ik ook niet de laatste keer zijn.
  De wereldwijde verontwaardiging is goed en laat zien dat we dit niet willen en deze acties sterk veroordelen.

  Tenslotte wil ik oproepen aan een ieder die spreekt voor een grote groep mensen, weet wat je zegt!
  Je kan iets zeggen met de beste bedoelingen, maar ieder mens zal dit op zijn eigen manier interpreteren.
  Wees je daarvan bewust en denk goed na wat je wilt zeggen en wat eventueel OOK de consequentie kan zijn van jouw woorden.

  Het zou fijn zijn als mijn generatie, die in Nederland in vrijheid is geboren en democratie als een heel normale zaak zien, het kan opbrengen om anderen te helpen de huidige en volgende generatie(s) net zoveel geluk en liefde te geven.

  vriendelijke groeten,

  Marion Verbraak

 3. Pierre Noir

  Beste Funda, Heb net je column gelezen. Taqiyya wordt alleen op deze manier geschreven, het is de meest gebruikte manier. Geert Wilders hoeft zich niet uit te laten over zijn gedachtegoed, hij is aan niemand iets verplicht. Hij waarschuwt enkel voor de verbreiding van een systeem dat door en door verrot is, het is een systeem waar wijlen Kemal Atatürk tijdens zijn leven al voor waarschuwde. Beroerd dat R.T.Erdogan niet de enige is die te eigenwijs is om dat te onderkennen.Heb je M.Bosma’s bestseller De Schijnélite van de valsemunters al eens goed gelezen? Kun je nog veel van LEREN. Dan nog dit: dat Geert Wilders en de PVV de tradities(?) van taqiyya verkeerd uitleggen of zelfs de betekenis verdraaien zijn JOUW woorden en dus ook… TAQIYYA! Alles nog een keer op een rij, speciaal voor jou: http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=12362 (deze is ook héél leuk… pagina=12911)

 4. Nog1

  Bosma’s boek bevat onder andere de derde versie die extreemrechts over WOII heeft verzonnen. Eerst riep rechts dat de joden achter de holocaust zaten. In de jaren tachtig ontkende men de holocaust. En tegenwoordig roept extreem rechts dat Nazi’s links zouden zijn geweest.

  Het enige dat men van het boek kan leren is effectief liegen over de Nazi’s.

  En Uw bewering dat Taqiyya gespeld zou worden zoals U schrijft, klopt natuurlijk niet. U weet zelf toch ook wel dat het een Arabisch woord is dat niet met onze letters geschreven wordt. In de oorspronkelijke versie in klassiek Arabisch, dus zonder klinkers. Zou men ervoor willen kiezen om dit in Romeins schrift op te schrijven, dan wordt het T-Q-Y.

  Dit is geen muggezifterij, want het heeft gevolgen voor de uitleg. T-Q-Y kan namelijk meerdere dingen betekenen, waarvan Uw uitleg er slechts één is.

  Nu is Uw gebrek aan kennis niet erg of verwonderlijk. Het (T-Q-Y) is een loos begrip geworden sinds het Arabisch schiereiland niet langer door niet-moslims bestuurd wordt (7e eeuw). En aangezien U het vrije volk (dat niet echt bekend staat om haar kennis van het Arabisch of de islam) als bron gebruikt, zijn misverstanden over de islam bergrijpelijk.

  Nu ben ik zelf geen echte fan van de islam, maar ik hoef de waarheid geen geweld aan te doen om mijn islamkritiek te kunnen rechtvaardigen.

 5. Bietje

  PVV begint me de keel uit te hangen. Wilders is zogenaamd heel alert op terroristen, maar gaat lezingen geven bij mensen die Breivik steunen en mensen die dromen over ghettos waar politieke tegenstanders worden doodgemarteld. Wilders is een stipje in de schaduw van Fortuyn.

 6. Johan

  @peter lenderink:

  “En zoals u ziet, heb ik niet over Moslim/geen moslim , maar over afkomst.”

  Van harte gefeliciteerd, u discrimineert niet op [i]religie[/i]…

Comments are closed.