Springlevend

Springlevend

Als kiezer ben ik zoekende. Mijn buitengewone interesse in de politiek heeft me niet geholpen om mij tot één partij te bekeren. Ik ben politiek dakloos zogezegd, net als velen met mij. Het ene moment denk ik aan mijn eigen portemonnee en het andere moment voel ik mij solidair met  de mensen die pech hebben. De meeste PVV stemmers lijken dat probleem niet te kennen. Wat er ook over het reilen en zeilen van de PVV of over de persoon Geert Wilders naar buiten komt, zeven van de tien kiezers zeggen Wilders niet in de steek te zullen laten. 

Op 12 september zullen ze wederom op de PVV stemmen.

De PVV kiezers lijken trouwer dan de kiezers van de ‘oude’ partijen. De CDA kiezers bijvoorbeeld vluchten alle kanten op.

De kiezers willen Geert. Hij biedt een perspectief voor alle onvrede. Maar wat wil Geert zelf? Uit zijn programma en de uitlatingen van de dissidenten van de PVV kan worden vastgesteld dat hij niet meer geïnteresseerd is in regeren.

Geert wil oppositie voeren en invloed uitoefenen op de koers die Nederland vaart. Hoe meer zetels, hoe meer invloed. En door niet te regeren hoeft hij niet consequent te zijn en hoeft hij -noch aan de linker-, noch aan de rechterzijde-  compromissen te sluiten. De kabinetsformatie in 2010 kwam moeizaam tot stand. Ik was er voorstander van dat de PVV als grote partij deel zou uitmaken van de regering. Het CDA en VVD hebben bewezen dat ze het serieus meenden “geen enkele partij uit te sluiten”. De PVV kiezers en Geert Wilders kunnen nooit meer spreken van een cordon sanitair.

Wilders wil niet regeren maar traineren en hij heeft een trouwe aanhang. Tot zover gaat alles goed. Hij heeft geen problemen met zijn kiezers, maar wel intern. Net als het Nederlands elftal; de supporters bleven tot de laatste seconde trouw maar de spelers lieten het afweten. De fractieleden van de PVV buitelen over elkaar heen en sommigen lopen weg. Hoe komt Geert aan nieuwe en betrouwbare kandidaten als hij op 12 september nog steeds goed is voor 20 zetels of meer? En hoe kunnen de (nieuwe) kandidaten hem vertrouwen? Welk PVV Kamerlid kan met opgeheven hoofd een koffer uit Amerika met daarin 75000 euro cash als geschenk aan Geert verdedigen? De kiezer lijkt het niet te deren maar een beetje volksvertegenwoordiger gelukkig wel. Ik kan politiek dakloos zijn, maar mijn vertrouwen in de democratie is springlevend.

(Eerder verschenen in De Telegraaf vrijdag 6 juli 2012)

Deel Dit