Para’s of Paria’s

In mijn herinnering antwoordde Mart Smeets in 2010 op de vraag waarom sportprogramma’s weinig of geen aandacht besteden aan de Paralympics het volgende: “Niemand houdt er toch van om naar mismaakte mensen te kijken?” Zijn antwoord was letterlijk: “Wij vinden mensen met een gebrek eng, daar kunnen wij niet naar kijken, dat interesseert ons niet.” En daarom zouden de Paralympics volgens hem nooit in de belangstelling komen van de gemiddelde Nederlander. Esther Vergeer, die op dat moment in het panel van atleten zat: “Ik geloofde mijn oren niet. Hij zei het echt.”

En waar ik ‘mismaakt’ hoorde, interpreteerde Esther Marts woorden: “We hebben zicht op wat mooi en goed is, maar dingen die we niet mooi vinden, willen we niet graag zien.”

Ik werd geplaagd door de gedachte hém een handicap toe te wensen. 

Niet dat mijn wensen, noch gebeden stante pede worden gehoord. Net als iedereen moet ook ik voor elk doel dat ik wil halen keihard werken. Precies daarin lag de verontwaardiging van velen over Smeets’ uitspraken. ‘De gemiddelde Nederlander’ blijkt juist veel respect te hebben voor topsporters met een handicap. Zij halen doelen, doen dingen waar zij niet eens van kunnen dromen.

Ik sluit zelfs niet uit dat Mart Smeets wel degelijk iets verwoord wat velen denken maar niet durven zeggen. Mensen hebben misschien een natuurlijke neiging om ‘mismaakte’ medemensen weerzinwekkend te vinden? Mijn lief en ik weten uit eigen ervaring dat validen steevast op verbazing, bewondering en medelijden kunnen rekenen wanneer zij met hun mindervalide naasten op stap zijn. Smeets en consorten gaan nog een stap verder: zij zien gehandicapten kennelijk – zelfs in de topsport – als paria’s.

Dat heeft Esther Vergeer er niet van weerhouden om het eerste commerciële gehandicapten sportersteam ter wereld op te richten: Team Parastars. Sterren met medaillekansen in Londen 2012. Team Parastars organiseert zijn eerste fandag, voor alle fans en geïnteresseerden die graag nader kennis willen maken met de sporters. De Parastars willen ook sporters in hun team opnemen die talenten hebben maar nog niet zo ver zijn. Talenten die nog Stars moeten worden. Op zondag 3 juni aanstaande kun je de Parastars ontmoeten, net als onder anderen Humberto Tan, Jochem Meyjer. Waarom ik reclame maak op een columnplek? Omdat ik net als Erica Terpstra – die altijd veel gedaan heeft voor de gehandicaptensport – trots ben op alle (gehandicapte) sporters die Nederland vertegenwoordigen, trots ben op Esther Vergeer met haar vijf gouden medailles en omdat mensen als Mart Smeets op de plek waar het eigenlijk thuis hoort – de media – die kansen laten liggen.

(Eerder verschenen in De Telegraaf vrijdag 1 juni 2012)

Deel Dit