Intimidatie


Op mijn column Taqqiyya, van vorige week heeft de tweede Kamerlid Martin Bosma van de PVV, mij gemaild dat mijn beweringen over hem kant noch wal raken, zijn goede naam schaden en derhalve verzoekt hij mij dringend om mijn opmerkingen binnen 24 uur in te trekken en ze te rectificeren in De Telegraaf.

Ik voel mij gevleid en geïntimideerd tegelijk. Gevleid omdat ik door hem gelezen wordt maar vooral omdat mijn columns en mijn woorden er kennelijk toe doen en hem zelfs misschien raken. Het verheugt mij overigens dat de heer Bosma zich afzet tegen mijn bewering dat hij geen enkele moslim vertrouwt. Toch voel ik mij geïntimideerd door de dwingende toon van Martin Bosma en loop dagen rond met het oer-Hollands gevoel: “Wat heb ik nu weer aan mijn fiets hangen?” Dit is toch de Partij van de Vrijheid?

Of geldt die vrijheid voor een select gezelschap? Net als dit land? Zie immers de uitspraak van premier Rutte, de vader des vaderlands, om “Nederland terug te geven aan de Nederlanders”.

Als medeburger en later ook in de hoedanigheid van columniste en cabaretière tracht ik al tientallen jaren een bijdrage te leveren aan het debat in Nederland. Of het nu gaat om onderwijs, opvoeding, comazuipers of multicultureel Nederland. Ik kan het nooit goed doen. Van Nederlands onderwijs en andere problemen moet ik afblijven; als het mij niet bevalt moet ik maar oprotten. Over de multiculturele onderwerpen word ik beschuldigd de afschuwelijke daden van allochtonen en moslims te vergoelijken en mij op te stellen als slachtoffer. Na de moord op Theo van Gogh ging ook ik naar de Dam om mijn afschuw over deze brute moord te uiten en troost te halen uit het samenzijn met geestverwanten. Wat mij wachtte was een grimmige sfeer. Als blikken konden doden was ik op zijn minst zwaargewond geweest. Bij mijn broer en andere Turkse en Marokkaanse mannen op de Dam bleef het niet bij blikken; ze werden gepord en geduwd. Eén verkeerde kik en de vlam sloeg zo in de pan. Mijn broer probeerde nog het gesprek aan te gaan maar de sfeer was zo gespannen dat hij en zijn vrienden eieren voor hun geld kozen. Zij lieten zich niet wegjagen – zij waren immers ook geschokt, verdrietig en erg boos op Mohammed B. – maar gingen dicht bij de politie staan. Mijn tranen bleven steken in mijn keel. Ik had graag mijn verdriet gedeeld met mijn medelanders; maar het was hún verdriet en ik was niet welkom.

Geachte heer Bosma, wat uw dringende en dwingende verzoek betreft:

Helaas, nee, een rectificatie zit er niet in. Ik laat mij niet intimideren. Het gaat hier om een column, met opinies en met reacties op opinies. Noorwegen heeft ons allemaal geschokt en verward, en in uw geval kan ik me dat helemaal voorstellen. De dader baseerde zich immers op een ideologie die grotendeels ook de uwe is. Dat stemt tot nadenken – voor iedereen, maar zeker ook voor u. Om die onrust op anderen af te reageren lijkt me echter niet verstandig.

En Rutte, bij een (natuur)ramp zou de Koningin ons als natie troost bieden. Daar dit een nationaal politieke verantwoordelijkheid vereist, en u de vader des vaderlands bent, wacht heel Nederland (ook de allochtonen) op uw mening over de terroristische aanslag in Noorwegen en de relatie tot het gedachtegoed met uw gedoogpartner.

(Eerder verschenen in de Telegraaf vrijdag 5 augustus 2011)

Deel Dit

4 comments

 1. peter lenderink

  “Toch voel ik mij geïntimideerd”

  Ahh u bent weer slachtoffer ?

  “Of geldt die vrijheid voor een select gezelschap? Net als dit land? Zie immers de uitspraak van premier Rutte, de vader des vaderlands, om “Nederland terug te geven aan de Nederlanders”.

  Dat bent u toch ook ? , Nederlander?
  dus geen probleem ! toch?

  “Over de multiculturele onderwerpen word ik beschuldigd de afschuwelijke daden van allochtonen en moslims te vergoelijken”

  waarschijnlijk alleen over de moslim.
  van Chinezen, Thai, Vietnamezen , Koreanen, Engelsen , amerikanen, Chilenen, Birmezen, Indiërs, nou goed ,u begrijpt hem wel
  daar hoor ik nooit wat over

  “Na de moord op Theo van Gogh ging ook ik naar de Dam om mijn afschuw over deze brute moord te uiten en troost te halen uit het samenzijn met geestverwanten”

  Ahh , een ramptoerist!,
  u ging niet om Theo van Gogh , maar om uw gezicht te laten zien.

  “Wat mij wachtte was een grimmige sfeer. Als blikken konden doden was ik op zijn minst zwaargewond geweest. Bij mijn broer en andere Turkse en Marokkaanse mannen op de Dam bleef het niet bij blikken; ze werden gepord en geduwd”

  Ja altijd in een groepje blijven!! En, weer in de slachtoffer-rol.
  Het is ook niet zo raar natuurlijk Als er in de jaren 50 , in Amerika een negroïde man vermoord werd , moest je ook niet als blanke erbij gaan staan.
  en.. er waren geen andere nationaliteiten aanwezig?.
  alleen turken en Marokkanen? geen Egyptenaar of zo?

  “Mijn broer probeerde nog het gesprek aan te gaan maar de sfeer was zo gespannen dat hij en zijn vrienden eieren voor hun geld kozen. Zij lieten zich niet wegjagen – zij waren immers ook geschokt, verdrietig en erg boos op Mohammed B. – maar gingen dicht bij de politie staan

  Nee, niet weggaan natuurlijk , om zo de boel te de-escaleren, maar lekker blijven hangen voor de uitlokking,
  favoriete bezeging van moslims, en de likschmensch, maar dat terzijde

  “Ik had graag mijn verdriet gedeeld met mijn medelanders; maar het was hún verdriet en ik was niet welkom

  Ahh, u voelt u zelf weer geen Nederlander,een beetje , maar niet helemaal. maar wel weer slachtoffer!
  [waarom ging u ook alweer heen ?]

  “Noorwegen heeft ons allemaal geschokt en verward, en in uw geval kan ik me dat helemaal voorstellen. De dader baseerde zich immers op een ideologie die grotendeels ook de uwe is.

  Ja en Kamerlid Martin Bosma is natuurlijk naar Noorwegen gegaan en heeft hoogstpersoonlijk de bommen , en kogels overhandigd , En Geert Wilders heeft schuld aan alles eigenlijk, en heeft persoonlijk ingepraat op die gek!

  “En Rutte, bij een (natuur)ramp zou de Koningin ons als natie troost bieden. Daar dit een nationaal politieke verantwoordelijkheid vereist, en u de vader des vaderlands bent, wacht heel Nederland (ook de allochtonen) op uw mening over de terroristische aanslag in Noorwegen en de relatie tot het gedachtegoed met uw gedoogpartner”

  Het is Premier Rutte , of meneer Rutte , niet: en Rutte !

  “ons als natie””, en vervolgens wij allochtonen [dus niet hetzelfde? ] weer geen Nederlanders dus

  En ik denk dat Premier Rutte, niet de PVV verantwoordelijk houd voor de aanslagen

  Het ga u goed ,
  M.V.G Peter Lenderink

 2. @Aanklacht

  De column ga ik lezen en dan reageer ik nog een keer. Maar nu kan ik alvast zeggen, dat vrijheid ophoudt waar de waarheid door (verbaal) geweld lastig gevallen wordt. Misschien bent u geen fan van de waarheid of meent u dat die niet bestaat, maar dat is dan uw probleem 😉

 3. @Aanklacht

  Column gelezen. U bekent zich tot het de alewietische stroming.
  Ik baseer me even gemakshalve, zoals u ook doet, op wikipedia.
  De aanhangers van deze religie of dit schisma worden alevieten genoemd. Naargelang van de streek uit het thuisland waar de alevieten vandaan komen, zijn de geloofsovertuigingen verweven met soefistische (bektasisme), islamitisch-sjiitische, christelijke, animistische en sjamanistische invloeden. Een precieze definitie van het ‘alevitisme’ (containerbegrip) of de ‘alevieten’ is dan ook niet te geven. Des te meer omdat de verschillen langs verschillende etnische en linguïstische (geïntegreerde) scheidslijnen lopen. Dit leidt ertoe dat het voor buitenstaanders niet altijd even duidelijk is wat het alevitisme precies inhoudt.
  Ik vraag u dringend waarom u zich met het mohammedanisme identificeert. Lijkt me helemaal niet nodig en zeker niet in uw belang!

 4. Roy

  Geachte mevrouw Funda,

  Het is niet mijn gewoonte om te reageren op columns. Een schijnbare tegenstrijdigheid in deze column vindt ik echter dermate frappant dat ik het niet kan laten daar toch even op te reageren.

  Uit de eerste helft van de column kan worden afgeleid dat u niet erg gelukkig was met de manier waarop u werd bejegend na de moord op Theo van Gogh. Dat men u blijkbaar mede verantwoordelijk hield voor het gebeurde, enkel en alleen omdat u moslim bent. Uw verontwaardiging daarover lijkt mij terecht.

  Dat u zich vervolgens tot de heer Bosma richt met de volgende tekst:
  “Noorwegen heeft ons allemaal geschokt en verward, en in uw geval kan ik me dat helemaal voorstellen. De dader baseerde zich immers op een ideologie die grotendeels ook de uwe is. Dat stemt tot nadenken – voor iedereen, maar zeker ook voor u”
  vind ik dan ook, op zijn zachtst gezegd, verbazend.

  Voor de goede orde: ik ben geen PVV aanhanger. Om de PVV mede verantwoordelijk te houden voor het gebeurde in Noorwegen vind ik echter net zo verwerpelijk als alle moslims aankijken op de terroristische daden van extremisten. Stelt u zich voor dat u naar aanleiding van een terroristische aanslag van moslims extremisten het volgende voor de voeten krijgt geworpen:
  “….. heeft ons allemaal geschokt en verward, en in uw geval kan ik me dat helemaal voorstellen. De dader baseerde zich immers op een godsdienst die ook de uwe is. Dat stemt tot nadenken – voor iedereen, maar zeker ook voor u”

  Mvg,
  Roy

Comments are closed.