In naam van de moslim

Mijn lief begrijpt mijn opwinding niet over het besluit van de Haagse Hogeschool om dit jaar geen grote kerstboom in de hal te plaatsen. Hij werkt zelf in het onderwijs: “Jij weet hoeveel wij moeten bezuinigen. Misschien was het alleen maar een financiële overweging. En een kerstboom die niet eens gemist zal worden, scheelt veel geld. Doe toch niet mee met die hitserigheid.”

“Wat jij hitserigheid noemt raakt ons allemaal. Die studenten is niets gevraagd. Misschien missen zij de gezelligheid van een grote kerstboom in de hal wel degelijk. In Turkije worden restaurants en hotels al jaren opgesierd met immens grote kerstbomen; als symbool van gezelligheid en de jaarwisseling. En stel dat jij gelijk hebt met je: het is alleen maar een financiële overweging. Waar blijft de verantwoordelijkheid van deze ‘beslissers’ als het gaat om de gevoelige en verhitte discussies over moslims en de islam in Nederland? Het zet alleen maar kwaad bloed. Ik citeer wat mijn Turkse glazenwasser deze week zei: “Wat voor moslims verzinnen dit soort dingen? Natuurlijk worden Nederlanders boos. In Turkije is het toch ondenkbaar dat nieuwkomers de tradities veranderen of aanpassen?”

Maar dat is ook de misvatting. Moslims willen Nederland niet veranderen. Ik ben niet één moslim tegengekomen die een school zonder kerstboom wil of een kruisloze Sinterklaas.

De moslims moeten zich verdedigen tegen iets wat Nederlandse bestuurders en managers veroorzaken. Zo heeft een Turkse moskee in Hengelo stichting Sinterklaasviering uitgenodigd om in de moskee een Sinterklaasfeest te houden. “Graag mét kruis op de mijter van de goedheiligman. Wij willen hiermee aangeven dat wij de tradities van dit land respecteren.”

Nu de kwestie tramconducteur in Amsterdam, die geen ketting met een kruisje mag dragen, althans zichtbaar boven op zijn uniform. Van het bedrijf mogen moslima’s wel een hoofddoek dragen als symbool van hun geloof.

Mijn lief verdedigt dat het dragen van een hoofddeksel al jaren geleden, los van moslims, geregeld is in Nederland. In plaats van een hoed of pet kun je een ander hoofddeksel zoals een hoofddoek dragen. Hij verklaart geen voorstander van hoofddoeken te zijn, maar wil ook niet geconfronteerd worden met een joekel van een kruis boven een uniform: “Het moet niet gekker worden met al die zichtbare religieuze symbolen in openbare, publieke functies!”

“Als het waar is dat die tramconducteur zijn ketting met kruis sinds 1998 zichtbaar draagt is dit toch vreemd dat het nu niet meer mag?”

“De regels zijn duidelijk. Wie weet is er nu een andere manager die de regels eindelijk toepast!”

“Hoe kun je zo nuchter blijven? Dit is olie op het vuur gooien, in naam van moslims. Bestuurders en managers zijn medeverantwoordelijk als straks de hel losbreekt.”

Hikmat Mahawat Khan, oud voorzitter moslim organisatie heeft een open brief geschreven aan de Wethouder Burgerschap, de heer  R. Baldewsingh in Den Haag.

De heer Khan maakt zich erg boos over de kerstboomkwestie.

“… Hoe is dit aan het hele land uit te leggen? Welke moslim vraagt om dit soort zinloze ideeën?… Ik schrijf u dit ook als moslim omdat ik wil protesteren tegen dit soort van waanvoorstellen in naam van moslims.”

Oorspronkelijk verschenen in de Telegraaf op 11 december 2009.

Deel Dit