Hema worst

Het filiaal van HEMA in het Vlaamse Genk heeft een medewerkster ontslagen omdat ze een hoofddoek draagt. Philip de Winter van het extreem rechtse Vlaams Belang vindt dit een “terechte en moedige beslissing”. Daarom roept hij alle Vlamingen op om Hema te steunen door zoveel mogelijk Hema worsten te kopen. De Winter heeft hiermee een tegenactie ontketent; op internet. De Amsterdamse student Mohammed (22) roept op Marokko.nl: “Boycot de Hema! De Hema wil geen moslims als medewerkers, dan ook geen islamitische klanten.” Twitter en facebook volgden.

De grootste politieke partij in Vlaanderen maakte ook bekend dat ze alle religieuze tekens zoals keppeltjes, tulbanden of kruisen uit het parlement willen weren. Er is op dit moment geen wet die de hoofddoek in het Belgisch Parlement verbiedt.

Over drie maanden worden in Turkije de algemene verkiezingen gehouden. De vraag is of Turkije hoofddoekdragende parlementariërs gaat krijgen. Ook in Turkije is er geen wet die het dragen van een hoofddoek verbiedt. Toch was het dragen van een hoofddoek in het Turkse parlement tot nu toe onmogelijk door het strikte seculiere karakter van de Turkse staat. In 1996 had de toenmalige Islamitische Welvaartspartij een vrouw met een hoofddoek op een verkiesbare plaats gezet. De hel brak los toen de kersvers gekozen Merve Kavakçi met hoofddoek het parlement betrad om de eed af te leggen. Ze werd uitgejouwd en het parlement uitgejaagd. Kort daarna is ze aangeklaagd. Zij werd bedreigd en haar kinderen werden weggepest van school. Ze vluchtte naar Amerika en uiteindelijk is haar Turkse nationaliteit afgepakt.

Overheden hebben wisselende politieke signaturen. Wat Merve toen is overkomen zou haar met de huidige AK Partij aan de macht, nimmer gebeuren. Macht wisselt.  Burgers blijven burgers. De nationaliteit van burgers wordt in landen als Marokko en Argentinië gezien als een geboorterecht. Daarom kan prinses Maxima, net als haar Marokkaanse medelanders, nooit van haar oorspronkelijke  nationaliteit afkomen. Onze aanstaande koningin heeft en behoudt haar twee nationaliteiten. Misschien moet een overheid strikt genomen je nationaliteit ook nooit af kunnen pakken?

Toen Merve dit dubbele onrecht werd aangedaan was ik blij. Velen met mij verdedigden het harde ingrijpen met: “Ja maar wat als zij straks aan de macht komen en wij verplicht worden om een hoofddoek te dragen?” 

Democratie met onrecht verdedigen leek juist.

Nu, vijftien jaar later, is Turkije een ander land, volgens sommigen. Volgens hen is het de taak van de partijen om hoofddoekdragende vrouwen in het parlement te loodsen. Immers: 60 procent van de Turkse vrouwen bestaat uit hoofddoekdragers. Deze vrouwen kunnen geen ambtenaar, geen dokter, geen onderwijzeres, geen advocaat en dus ook geen parlementariër zijn. Een duidelijke vorm van discriminatie.

Binnen de kringen van de regerende AK Partij wordt gezegd dat Turkije bij deze verkiezingen op hoofddoekdragende kandidaten kan rekenen. Ik ben benieuwd wat de reactie van de republikeinse oppositiepartij zal zijn? Gaan ze erg agressief reageren of gaan ze iedereen verrassen met hun eigen hoofddoekdragende kandidaten? Zal de Hema meer winst maken met extra verkoop Hema worsten of meer verliezen door wegblijvende (moslim) klanten?

En ik zeg nu:“Sorry Merve. Nu zou ik jouw democratische recht steunen.”

Deel Dit