Een Westerse Fatwa

Volgens Sarah Palin moet de oprichter van Wikileaks opgejaagd worden als was hij Osama  Bin Laden. De republikeinse oud-presidentskandidaat Mike Huckebee: “Assange moet wegens landsverraad de doodstraf krijgen.” Oud-adviseur van de Canadese premier Stephen Harper: “Assange moet vermoord worden.” Hoogleraar politieke wetenschappen Tom Flanagan tegen de Canadese omroep CBC: “Ik denk dat Obama hem uit de weg moet laten ruimen”. Volgens deskundigen kan Assange voor deze ‘kabellekken’, op grond van de oude spionagewet uit 1917 hoogstwaarschijnlijk niet met succes aangeklaagd worden. Dan volgt de vraag of de gelekte documenten wel zo geheim waren? En ten tweede: ‘Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting volgens het Eerste Amendement?’

Mijn vraag betreft hoe gerenommeerde mensen uit de bestuurlijke en politieke wereld onomwonden een fatwa mogen uitroepen over deze man? Bij ons is dit toch strafbaar?

Hij is niet alleen vogelvrij verklaard, er wordt actief opgeroepen om hem te vermoorden. Er is toch geen verschil tussen de Fatwa van de Iraanse geestelijke leider Khomeini tegen Salman Rushdie destijds en deze oproep? Of de oproep Geert Wilders te vermoorden?

De spannende films waarin overheden hun eigen burgers proberen uit te schakelen door hun Geheime Diensten kan je na de onthullingen van Wikileaks niet meer af doen als ‘Ach, het is maar een film’?  De oprichter van Wikileaks wordt gezocht door 188 landen. Tot mijn grote verbazing niet om ‘het lekken’. Op de Interpolsite staat: ‘Gezocht: Assange, Julian Paul, op verdenking van seksuele delicten’. Meestal ben ik de complottheoriedenker maar nu verdenkt mijn lief de aanklager van afleidingsmanoeuvres om Assange zo proberen te pakken.

Complottheorie aanhangers krijgen misschien eindelijk meer bewijzen tegenover degenen die altijd riepen: ‘Doe toch normaal, het is maar een film’.

Het Europese Parlement is er in geslaagd om een halt toe te roepen aan het rücksichtslos ter beschikking stellen van privégegevens van Europese burgers aan de Amerikanen. Met de Wikileaks zijn de rollen omgedraaid. `Big Brother is watching you´ is nu geworden: “Big Brother, we are watching back.”

Sarah Palin houdt van jagen. In het geval van Bin Laden heb ik daar geen problemen mee. Maar in onze beschaving hoort een Fatwa niet thuis. Assange wordt opgejaagd als een dier.

In onze beschaving heeft Assange het recht op een eerlijke aanklacht en een eerlijk proces. De seksaanklacht is nu alleen maar een stok om mee te slaan.

Eén troost voor Assange; Bin Laden loopt nog steeds vrij rond en ook hij wordt verguisd en vereerd.

(Eerder verschenen in De Telegraaf 3-12-2010)

Deel Dit

1 comment

Comments are closed.