Een jong blaadje

Als het aan sjeik Mohammed Ben Abderrahman al-Maghraoui ligt mogen meisjes van 9 jaar trouwen. In mijn radioprogramma Dichtbij Nederland vraag ik aan een in 2007 tot de Islam bekeerde jongeman uit Noord Holland om zijn reactie. Hij  reageert roomser dan menige moslims. Zodra meisjes geslachtsrijp zijn en dat is zodra ze ongesteld zijn, mogen ze trouwen en kinderen krijgen. Een huwelijk met een negenjarige past niet en mag niet in Nederland maar “seks op twaalfjarige leeftijd keuren we toch ook niet af?” Ook noemt hij als voorbeeld de mormonen in Amerika. En profeet Mohammed heeft het (1400 jaar geleden!)  ook gedaan.

Heb je rijpe eicellen, dan kun je trouwen is de stelling. Dat er wereldwijd miljoenen meisjes doodgaan bij de bevalling omdat hun jonge, onrijpe lichaam dat niet aankan hoor je niemand over. En de psychische belasting van seks op die jonge leeftijd is helemaal van ondergeschikt belang. 

Het is opvallend hoe orthodoxe stromingen binnen alle religies zich selectief beroepen op oude heilige teksten. Wars van elk voortschrijdend inzicht, penetreren de orthodoxen ‘de letter van hún geest’ in onze 21ste eeuw. Niet alleen de Koran maar steevast wordt het leven van profeet Mohammed erbij gehaald. Hij is getrouwd met Aisha toen ze negen was, enzovoort, enzovoort. Nooit prediken orthodoxe moslims dat maagdelijkheid niet belangrijk is, dat een vrouw mag werken en dat ze ouder mag zijn dan haar man; immers de profeet heeft dit voorgeleefd! Zijn eerste vrouw Khadija was zakenvrouw, gescheiden, derhalve geen maagd en ook nog eens 15 jaar ouder dan profeet Mohammed. Noch wordt fanatiek verspreid dat in de Koran en de Hadiths (de overleveringen) mannen worden gewezen op het behagen van hun vrouwen. Het is een handleiding hoe een man zijn eega moet voorbereiden, het naar de zin maken (voorspel), voordat hij met haar mag slapen! Dát is pas modern en dat al 1400 jaar geleden. Het wordt tijd dat moslima’s profeet Mohammed claimen voor hun eigen emancipatie!

Terug naar de omstreden imam en Abdelhamid Tahiri, de voorzitter van de Haagse As Soennahmoskee. Tahiri stelt ons gerust dat wij deze imam verkeerd begrijpen. Het zou gaan om het afsluiten van een huwelijkscontract met een kind van negen, maar het huwelijk wordt pas later geconsumeerd. Tahiri gaat voorbij aan de partnerkeuzevrijheid van het meisje. Families die vanaf de geboorte al hun kinderen aan elkaar ‘beloven’, ook wel het ‘wiegenhuwelijk’ genoemd, gebeurt nog steeds. En wel of geen huwelijkscontract, ook worden meisjes van 14,15 nog steeds aan mannen van 60, 70 uitgehuwelijkt.

En wat vindt Tahiri van de opmerking van de imam dat meisjes van negen seksueel beter presteren? Spreekt deze geleerde soms uit ervaring?

Ik maak mij geen enkele illusie; veel mannen dromen van jonge, groene blaadjes. Maar dromen óver of eten ván jonge blaadjes zijn andere zaken.

(Eerder verschenen in de Telegraaf 9 december 2011)

Deel Dit