Dubbele nationaliteit

Ben ik bereid mijn Turkse nationaliteit op te geven als mijn functie dat vereist? Natuurlijk. Ik woon in Nederland, heb de Nederlandse nationaliteit en als ik moet kiezen geef ik de Turkse op.

Dubbele nationaliteit is niet hetzelfde als twee paspoorten. Menig Turk en Marokkaan hebben twee nationaliteiten maar geen geldig paspoort. Ook ik verleng mijn paspoort niet meer. Het kost geld en ik reis toch alleen met mijn Nederlands paspoort. In de wereld paspoortranglijst staat die mijlenver boven het Turkse document. Wel heb ik een Turks identiteitsbewijs, waardoor ik gratis Turkije in kom. Mijn autochtone lief moet een visum kopen. 

Dit ervaart hij niet als onrechtvaardig. Alle overheden wereldwijd proberen immers geld te verdienen aan vergunningen, paspoorten en leges. Zo loopt er een rechtszaak tegen Nederland omdat Turkse migranten al 40 jaar onrechtmatig te hoge leges hebben betaald. Volgens internationale en Europese regels heeft de Nederlandse overheid onderscheid gemaakt tussen Turkse en Nederlandse ingezetenen. In 2007 vond Rutte het chique als oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak haar Turkse nationaliteit op zou geven. Het zou getuigen van loyaliteit aan Nederland. Dat zou hij overigens ook vinden als zij blonde lokken zou hebben en de Zweedse nationaliteit.

En nu? De Zweeds-Nederlandse staatssecretaris Veldhuijzen-Van Zanten -die heel loyaal direct lid werd van het CDA- mag haar Zweedse nationaliteit behouden. Wilders wil dat liever niet maar maakt daar geen breekpunt van.

Rutte stelt dat hij Nebahat Albayrak ook zou benoemen als zij deel zou uitmaken van zijn kabinet maar vindt nu toch dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen iemand met een Turks-Nederlandse nationaliteit en een Zweeds- Nederlandse. Waarom?

Omdat de Turkse regering zich bemoeit met haar onderdanen in de diaspora en de Zweedse overheid niet. Stel dat de Turkse overheid Albayrak onder druk zet politiek te bedrijven zoals zij willen, of mij als columniste dicteert te schrijven pro- en niet anti-Turkije, waar staan Nebahat en Funda?

Deze veronderstelling impliceert dat Albayrak beïnvloedbaar, omkoopbaar, manipuleerbaar, onbetrouwbaar en disloyaal kan zijn aan Nederland. Daarmee zou ik als columniste geen kritische columns zou kunnen schrijven over Turkije? Dat doet pijn. Waar blijft de persoonlijkheid, de kracht, de eigen keuze van mensen als Nebahat en ik? En wat te zeggen over het feit dat dit onderscheid grondwettelijk niet eens mag? Nu wordt er met gemak van de wereld wederom met twee maten gemeten? Wat is de volgende kwestie? Zal de kersverse premier, de vader des vaderlands, mij in tijden van oorlog net zo beschermen als een oorspronkelijke Nederlander? Zullen autochtone landgenoten opkomen voor mij? Als ik in tijden van oorlog Nederland en het leven van miljoenen Nederlanders kan redden, zou ik mijn leven daarvoor geven. U vindt dit theatraal? Misschien is dat wel een Turks ressentiment. Bent u ook mijn premier meneer Rutte? En die van uw collega Albayrak?

Het bezitten van twee nationaliteiten is niet het probleem, meten met twee maten wel.

(Eerder verschenen in De Telegraaf 29-10-2010)

Deel Dit